De invoering van nieuwe regels voor betalingsverkeer (SEPA) in de Europese Unie wordt uitgesteld tot 1 augustus.
Dat heeft het Europees Parlement woensdag besloten, maakt de instelling bekend. Eigenlijk was de deadline 1 februari, maar veel banken en bedrijven bleken nog niet klaar voor de overstap. Die hebben nu meer tijd om zich voor te bereiden.
Belangrijk element van SEPA is verplichte invoering van IBAN-rekeningnummers. Volgens gegevens van de Europese Centrale Bank voldeed eind december slechts 74 procent van de overschrijvingen en 41 procent van de incasso’s aan de nieuwe Europese standaarden.
Makkelijker binnen EU geld overmaken
SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Daarmee moet in 33 landen in Europa op dezelfde manier kunnen worden betaald. De regels moeten betalingsverkeer van het ene EU-land naar het andere even makkelijk maken als binnenlandse betalingen.
Door de invoering van SEPA vervallen de vertrouwde Nederlandse rekeningnummers. Ze worden vervangen door het langere Europese rekeningnummer IBAN (International Bank Account Number).
Elke Nederlandse rekeninghouder heeft al een IBAN, die bestaat uit 18 cijfers en letters. De IBAN is een combinatie van het huidige rekeningnummer, een landencode, een controlegetal en 4 letters om de bank aan te duiden, aangevuld met één of een paar nullen.
Briefpapier aanpassen
Voor ondernemers betekent de overstap dat ze bijvoorbeeld op briefpapier, facturen en de website het IBAN moeten vermelden. Per 1 februari werkt het oude rekeningnummer namelijk niet meer.
Daar komt een tweede belangrijke verandering bij. De betalingen gaan in een ander formaat naar de bank, namelijk via de ISO 20022 XML-standaard. Daarvoor moeten de nodige aanpassingen worden gedaan in systemen en boekhoudsoftware.
Lastiger met incasso’s
Voor wie alleen overboekingen doet, zijn de nieuwe regels te overzien, stelde Monique Kienhuis, consultant in betalingsverkeer voor zakelijk dienstverlener CGI in augustus tegenover Z24.
Maar bij incasso’s wordt het lastiger, omdat de betalingen in een ander formaat moeten worden aangeleverd. “Het zijn ingewikkelde veranderingen die je niet eenvoudig hebt uitgelegd”, aldus Kienhuis.
Efficiënte Europese markt
Eurocommissaris Barnier liet begin januari weten dat SEPA nodig is om tot een efficiënte gezamenlijke Europese markt te komen. Hij stelt evenwel vast dat te veel bedrijven nog niet klaar zijn voor de overgang.
“Ik heb vaak gewaarschuwd dat de overgang te langzaam verliep”, zei de eurocommissaris. “En ik roep de lidstaten nogmaals op hun verantwoordelijkheid te nemen en hun inspanningen voor de overstap naar SEPA te versnellen en te intensiveren.”
Hij waarschuwde dat de overgangsperiode na 1 augustus niet zal worden verlengd.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl